Welkom Gast

Welke soorten lithium zijn er?

Er zijn diverse lithiumpreparaten op de markt. Wat betreft de effectiviteit verschillen ze onderling waarschijnlijk niet of nauwelijks. 

              Merknaam                   Chemische naam         Mg per tablet

              Lithium carbonaat FNA         Lithium carbonaat               200, 300, 400, 500

              Priadel                                   Lithium carbonaat               400   

              Camcolit                                Lithium carbonaat               400

              Litarex                                   Lithium citraat                     564

Het voordeel van de merkpreparaten (Camcolit, Priadel en Litarex) is dat er maar één sterkte van bestaat en dat de tabletten goed herkenbaar zijn. De kans op vergissingen is daardoor uiterst klein. Van het merkloze lithiumcarbonaat, dat het goedkoopst is en even goed werkt, zijn vier verschillende sterkten (200, 300, 400 en 500 mg) in de handel. Dat kan voor vergissingen zorgen. Als iemand tabletten van 500 mg gebruikt en per vergissing tabletten van 200 mg gaat gebruiken, is de kans groot dat de bloedspiegel (de concentratie lithium in het bloed) zo laag wordt dat het preparaat niet meer werkt. In het omgekeerde geval kan de bloedspiegel zo sterk toenemen, dat een lithiumvergiftiging dreigt. Omdat vergissingen zulke grote gevolgen kunnen hebben, kan het bestaan van vier sterkten van het merkloze lithiumcarbonaat een nadeel zijn. Gebruikers moeten daarom altijd opletten of ze in de apotheek de juiste tabletten hebben gekregen. Verder is het waarschijnlijk zo dat de constante afgifte en samenstelling een voordeel is bij merkpreparaten. Ten slotte is bij de merkpreparaten ook de vervelende metaalsmaak minder vaak een probleem.

Litatex (het enige echte slow-release lithium preparaat) onderscheidt zich van de andere preparaten doordat het na inname veel geleidelijker in het lichaam vrijkomt. Door deze geleidelijke afgifte ontstaan er minder hoge lithium pieken in de bloedspiegel dan bij inname van de hele dagdosis (merkloze) lithium carbonaat in één keer. Er zijn dan ook mensen die  een voorkeur voor Litarex hebben, omdat ze daarbij minder bijwerkingen ervaren dan bij een ander lithium preparaat. Litarex is niet meer beschikbaar via de reguliere weg, maar kan nog wel besteld worden bij de Internationale Apotheek in Venlo (de eigen apotheker kan het daar bestellen). Er bestaat echter wel een kans dat het middel zelf (bij) betaald moet worden, omdat de zorgverzekeraar het niet (volledig) vergoedt. Het is dus verstandig eerst bij de zorgverzekeraar na te vragen of ze Litarex wel, gedeeltelijk of niet vergoeden. Bij omschakeling van Camcolit en Priadel naar Litarex  moet de dosis omgerekend worden, want 1½ à 2 maal zoveel Litarex (lithiumcitraat) is nodig om de spiegel te bereiken die bij lithiumcarbonaat werd aangehouden.